Lite om wikis

september 24, 2010 § Lämna en kommentar

Wiki har exploderat i popularitet. Wikipedia är världens största källa på fakta. Det är också en snabb väg till att få fram fakta.
Eftersom alla kan delta och redigera fakta så kan man lätt tänka sig att en del människor är ute efter att sabotera. Professor Alex Halavais gjorde en undersökning för att testa wikipedia genom att skapa 13 randomiserade fel. Alla fel blev rättade inom loppet av några timmar.
Steve Jobs som är VD på Apple har hävdat att Wikipedia en av världens mest precisa encyklopedi.

År 2004 så drabbades indiska oceanen av en jordbävning som skapade en tsunami och dödade 227 898 människor. Detta inträffade den 26:e December och det första inlägget(76 ord) var skapad på wikipedia ungefär 9 timmar senare. 24 timmar efter detta så hade inlägget blivit redigerat 400 gånger och växt till ca 3000 ord tillsammans med bilder från katastrofen. 48 timmar efter den första posten så hade inlägget växt till 6500 ord och blivit redigerat 1200 gånger samt inkluderade grafik i form av både bild och videos. 6 månader efter det inträffade hade inlägget blivit redigerat över 7000 gånger och till 7200 ord.

Det här skriver jag för att få er att förstå vilken potential det finns när alla deltar med information. Wikis har redan ersatt nationalencyklopedin.
Om en student har gjort ett arbete om historia. Varför ska studenten inte dela med sig av sitt verk via en wiki?

Man ska också tänka på att: Med möjligheter så kommer också ansvar. Ansvar att fylla i rätt fakta när något inte är korrekt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Lite om wikisTobiasboman's Blog.

Meta

%d bloggare gillar detta: