Reflektion över Sociala nätverk

september 24, 2010 § Lämna en kommentar

Twitter är en community där användare får skriva ett inlägg på 140 tecken. Man kan söka på vad andra användare har skrivit. Om jag vill få fram vad alla skrivit om t.ex ”Olympics 2010” så skriver jag det bara i ett sökfält och får upp inlägg som innehåller det. Det här är en mycket bra funktion. Twitter tillåter alla registrerade användare att ha tillgång till samma material.
Man kan också tänka sig att med alla dessa funktioner så blir server kostnaderna oerhört stora. Där har twitter försökt begränsa kostnaderna genom att ge användare högst tillåtelse att skriva 140 tecken.

Facebook är en community som också är begränsad men på ett annat sätt. Här har användarna tillgång till sina vänners inlägg/bilder och videos. Facebook är ständigt växande och var pga detta tvungna att skära ner på realtids interaktiviteten. Tidigare kunde man se om någon publicerat ett inlägg för 2 sekunder sedan utan att behöva klicka fram något. Servern jobbade fram den informationen. Numera så är användare begränsade att klicka på ”nyheter” för att läsa det senaste publicerade 300 inläggen/uppdateringarna.
På facebook så är sökfunktionen begränsad genom att man inte har tillåtelse till andra än sina vänners material.

För att få mer interaktivitet så ska man alltså vända sig till ett mindre socialt nätverk som inte har samma omkostnader. Men mindre communitys har inte heller lika stora möjligheter till stora intäkter.
Det är en fin ekonomisk balans men som samtidigt strävar efter att få användaren till att få ut det mesta av tjänsten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Reflektion över Sociala nätverkTobiasboman's Blog.

Meta

%d bloggare gillar detta: