Web 2.0 ordbeskrivningar

september 24, 2010 § Lämna en kommentar

Ajax

Ajax är ett samlingsnamn för ordet Asynkron Javascript and XML.Det är också en teknik som möjliggör interaktivitet av en webbsida utan att behöva ladda om hela hemsidan. XML, XHTML, CSS och Javascript (DOM) används i denna teknik.

Adjacent

Det är en liten ikon som är sammankopplad med ett blogginlägg. Ikonen symboliserar att man kan prenumerera på blogginlägget.

OpenID

Det här är ett nytt slags login-system. OpenID tekniken gör det möjligt att använda en digital identitet på flera hemsidor.

RSS

Really simple syndication står förkortningen RSS för. RSS gör det möjligt att ”prenumerera” på webbsidor. Informationen som man prenumererar på presenteras som XML fil.

Feed aggregator (nyhetsaggregator)

En feed aggregator är en tjänst som tillåter alla RSS flöden att samlas på en plats. Det finns olika aggregators ute på webben. Google reader och netvibes är två av dem.

Podcasting

Podcasting är en metod som gör det möjligt för en användare att sända och prenumerera på video och ljudfiler. Podcatcher(podkastklient) är en sådan som fångar upp flödet(video & ljud). Man kan säga att det är en feed aggregator för bild & ljud.

Tag

Att ”taga” någon har blivit ett vanligt uttryck. Det man gör när man ”tagar” är att man tilldelar ett nyckelord till en större del information(bild, blogginlägg, data fil). Nyckelordet används sedan som meta data för att andra ska kunna hitta den aktuella datan.

Twitter

Twitter är ett stort socialt nätverk där man kan uppdatera med text, bilder. Man kan följa andra i deras vardag.

Bliki

Bliki är bloggning och Wikis kombinerat. Det senaste inläggen visas precis som i en blogg men man postar inlägg som man gör i en wiki.

Creative Commons licenses

Flera copyright licenser släpptes av Creative Commons år 2002. Den här licensen har alla bas grunder för distribution.

Mashup

Om man tar någon digital media(bild, text eller ljud) och skapar ett eget verk utifrån det. Då kallas det nya exemplaret för en mashup.

Del.icio.us

Delicious är en webbsida som erbjuder en bokmärkes tjänst. Hemsidan ägs av Yahoo!. Man kan dela ut sina bokmärken eller hålla dom privat. Men det finns alltid tillgängliga på webben genom delicious arkivet. Delicious har både tillägg till firefox och google chrome. Allt för att du enkelt ska kunna bokmärka och tagga dessa.
Du kan söka igenom andras bokmärken, och se vilken sida som har blivit bokmärkt flest gånger. Webbläsarnas egna bokmärkessystem får tyvärr kliva åt sidan, den här tjänsten är oemotståndlig.

Semantic Web

Den semantiska webben beskrivs som ”web 3.0”. Ett nytt steg i webbutveckling där man fokuserar på att datorn ska få hög artificiell intelligens och kunna utföra jobb själv.  Det här kan åstadkommas med hjälp av meta data som man knyter samman med relationer till exempel.

Dooce

Heather Armstrong är en kvinna som blev sparkad från sitt jobb(år 2002) pga av att hon skrev historier på hennes blogg (dooce.com) som inkluderade hennes arbetskamrater. Om du blir ”dooced” så menar man ”att bli sparkad från sin arbetsplats för att man skrivit något på sin egen hemsida”.

Architecture of participation

Är en fras funtad av Tim O’Reilly. Frasen beskriver hur stort användarnas deltagande i den dynamiska webben blir när alla samverkar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Web 2.0 ordbeskrivningarTobiasboman's Blog.

Meta

%d bloggare gillar detta: