Wiki i undervisning

september 24, 2010 § Lämna en kommentar

I det här inlägget vill jag ta upp betydelsen av att använda Wikis i skolan och undervisningen.

Tänk dig flera miljoner studenter. Som tillsammans åstadkommer otroliga studieresultat årligen. Det kan vara revolutionerande upptäckter inom historia, matte, fysik, kemi eller något annat ämne. Vi har i många år haft bibliotek där vi genom åren samlat en otrolig mängd av fakta. Där ligger huvudsakligen våran källa i dagens studier. Men vi går mot en förändring.
Att skriva en bok låter som en långdragen process. Om man inte har någon kommersiell tanke bakom så skriver nästan ingen en bok.
Tänk dig ett snabbt och enkelt sätt att kunna dela med dig av det du lärt dig via skolan. Att dela dina kunskaper med resten av världen.
Det är precis vad en Wiki kan göra.

När du skrivit en färdig uppsats på 16 sidor. Varför ska du bara dela den med läraren? Du kan själv lära andra genom att dela med dig av din kunskap. Det är en liten ansträngning för en stor sak. Samarbete har fört webben till där den är idag. Genom att alla tillför så expanderar den och når nya höjder.

Om ni är 25 st elever på en skola som har gjort ett arbete. Var och en har kommit fram till någon unik fakta. Att kunna sammanföra den informationen och få ett ännu bättre färdigt resultat. Det är vad Wiki handlar om.

Fakta har alltid funnits i Nationalencyklopedin. Det har ansetts som ett i stort sett komplett uppslagsverk. Om du söker efter cancer forskning så måste du först hitta vilket vilken bok av nationalencyklopedin som din fakta finns i(10 böcker finns). Även om du hittar informationen så är informationen inte pålitlig då ett ämne som cancer forskning uppdateras relativt ofta.

Att göra motsvarigheten via en Wiki på internet tar ca 1 sekund. Där har du också den färskaste informationen inom ämnet.

En viktig aspekt är också att informationen blir korrekt. Wiki har idag många duktiga, hängivna samt pålästa människor som inte tvekar på att ändra något som blivit fel. Man kan säga att all fakta som når en öppen wiki blir kontrollerad.

Vi tänker oss följande. En klass har 30 elever. Alla får i uppgift att välja en stor vulkan att forska om. Om den här klassen har en Wiki så kan alla personer ladda upp information om deras vulkan vilket i sin tur inspirerar andra. Alla har tillgång till varandras sidor och kan se informationen om hur långt de andra har kommit med deras arbete.
Det kanske t.om kan dra nytta av varandra genom att jämföra när de senaste hade en explosion. Se om vulkanerna är i samma vulkankedja och jämföra uppmätta temperaturer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Wiki i undervisningTobiasboman's Blog.

Meta

%d bloggare gillar detta: